Silke Nassen: van manegeruiter naar internationaal springruiter

Silke Nassen (18) is altijd al gek geweest op dieren. Ze begon met manegelessen toen ze 6 jaar oud was en ging ook regelmatig op ponykamp. Toen ze haar eigen paard kreeg, was dit dan ook een droom die uitkwam. Inmiddels is ze een succesvolle internationale springruiter. “Na dat parcours had ik tranen in mijn ogen van blijdschap.”

Silke en haar paarden

Silke woont in Sint-Truiden, Belgie. Haar paarden staan op stal in het Prova-Hof in Zoutleeuw. “Naast de paarden, studeer ik ook nog rechten aan de Universiteit van Hasselt. Momenteel heb ik twee paarden: Nefertete Prova en Cavani Z. Nefertete (haar bijnaam ‘Nefi’) is een 9-jarige merrie met veel bloed, kwaliteit en een super goed maar sterk karakter. Mijn moeder heeft haar op 6-jarige leeftijd gekocht heeft van Bert Prouvé, de eigenaar van het Prova-Hof en ook de fokker van Nefertete. Bert heeft zelf op het allerhoogste niveau gereden en heeft al heel wat goede springpaarden gefokt. Cavani Z is een 7-jarige merrie die ik sinds vorig jaar september rij. Cavani heeft veel vermogen en een sterk karakter. Het heeft een tijdje geduurd voordat we een goede band kregen, maar het gaat alleen maar beter. Ik rij haar nu vooral op nationale- en trainingswedstrijden, wat ze heel goed doet. Onze volgende internationale wedstrijd is de CSI3*/1*/YH in Lummen!”

Manegeruiter

Silke begon op haar 6de met paardrijden op de manege en ging toen ook op ponykamp. “Na een aantal jaar heb ik mijn eerste paard gekregen, dat was voor mij echt een droom die uitkwam. Ik hield al van toen ik klein was enorm van dieren, voornamelijk van paarden. Mijn moeder heeft vroeger paardgereden en wij hadden bij ons thuis een aantal paarden staan en zo ben ik eigenlijk voor het eerst in contact gekomen met paarden. En zo ben ik verder gegroeid.”

Samenwerken met dieren

De samenwerking met de dieren spreekt Silke vooral erg aan in de paardensport. “Ik vind het geweldig om elke dag met deze dieren samen te werken en om ze te verwennen. Want wat ik er zo leuk aan vind, is dat je van paarden zoveel liefde krijgt. Als jij goed bent voor hen, dan zijn zij dat ook voor jou. De band tussen paard en ruiter is dan ook super belangrijk volgens mij. Ik heb ook een hele goede band met Nefertete, omdat wij samen alles opgebouwd hebben en wij samen al veel bereikt hebben; zij gaat voor mij door het vuur. Ik heb dan ook heel veel te danken aan haar; elke keer als ik een foutje maakte heeft ze mij dat vergeven en elke keer opnieuw doet ze enorm haar best in de ring.”

Internationaal springruiter

“Internationale wedstrijden vind ik het allermooist, daar werk ik echt naartoe. Je bent het hele weekend bezig met je paard en de sport. Het blijft zenuwslopend, maar het goede gevoel dat ik krijg wanneer ik over de finish galoppeer is alles waard. Eigenlijk kan ik vrijwel geen minder leuke kanten noemen, natuurlijk is het competitief, maar ik denk dat dat je scherp houdt als ruiter en je juist kan motiveren om het beste uit jezelf en je paard te halen.”

Druk leven

De springsport, een opleiding en sociale contacten: dit is soms moeilijk te combineren. “Je hebt discipline nodig en je moet goed kunnen plannen. Ik steek graag veel tijd in de paarden, omdat ik ze graag verwen en met hen bezig wil zijn, dat versterkt de band tussen ruiter en paard. Naast een paar uur trainen met de paarden moet ik ook nog tijd maken voor school, ik heb dagelijks 2 uur les online of op de campus in Hasselt. Het hangt van mijn lessenrooster af of ik de paarden ga rijden voor school of erna. Als ik wat vrije tijd heb ga ik graag shoppen of iets drinken met mijn vriendinnen.”

Mooiste herinnering

“De mooiste herinnering die ik heb is toen ik met Nefertete op internationale 2* wedstrijd was in Sentower Park. We hadden de eerste dag een minder goede start, waardoor ik de moed wat verloren had maar de twee laatste dagen sprong ze twee supergoede parcoursen. De tweede dag kregen we een klein foutje en de laatste dag sprong ze in de 2*140cm finale foutloos, ik was zo fier op haar omdat ze mij zo’n goed en vertrouwd gevoel gaf. Toen ik buiten kwam had ik tranen in mijn ogen van blijdschap.”

Ambities

“Mijn doel is dat ik aan mezelf ga blijven werken, om mezelf alleen maar te verbeteren. Zodat ik mijn paarden alleen nog maar meer kan scholen en bijleren. Mijn grote droom is dat ik in de toekomst veel grote concoursen kan gaan rijden en mooie resultaten kan behalen. Dat is iets waar ik heel hard aan wil werken en waar ik echt voor wil gaan.”

Dankbaar

Tot slot wil Silke nog een aantal mensen bedanken. “Ik zou graag nog mijn ouders willen bedanken omdat zij altijd klaar staan voor mij, en zij mij altijd helpen en steunen! Ook Bert, Tim en Simon Prouvé wil ik heel erg bedanken voor alle lessen en kansen die ik gekregen heb. Dat ik hun paarden mag rijden en daarmee op wedstrijd mag gaan. Zonder hen zou ik niet staan waar ik nu sta!”

Tekst: Lydia Hagen voor Manegeruiter

Foto’s: Silke Nassen (privébezit)