Sophie Bijsterbosch: “Een fjord is een echte allrounder”

Het fjordenpaard: wie kent ‘m niet? Deze paarden zijn met hun rechtopstaande manen en bijzondere kleur goed te herkennen. Sophie Bijsterbosch (22) is eigenaar van de 18-jarige fjordenruin Amber en vertelt alles over dit veelzijdige ras. “Mennen, springen, crossen, dressuur, bosritjes, zonder zadel: je kan er echt alles mee.”

Amber

Sophie is in het dagelijks leven werkzaam als fotografie en leidinggevende bij een supermarkt. Daarnaast heeft ze een eigen paard: Amber. “Mijn hele leven rijd ik al paard. Eerst heb ik op een manege gereden, daarna heb ik verzorgshetlanders en een fjord/arabierkruising als verzorgpaard gehad. Vervolgens ben ik bij een stal met fjorden en haflingers terecht gekomen. Ik heb toen de keuze gemaakt om Amber te gaan leasen en eigenlijk zag ik hem al vrij snel als mijn eigen paard. Doordat er verder niemand op Amber reed en ik elke dag op stal was, mocht ik eigenlijk alles met Amber doen. Hierdoor heb ik echt een band kunnen opbouwen met hem.”

Fjord

Sophie heeft niet specifiek gekozen voor een fjord, vertelt ze. “Er zit geen bijzondere reden achter. Maar toen hij net op stal kwam mocht ik hem proefrijden en toen was er direct een klik. In mijn achterhoofd had ik Amber altijd in gedachten, ook toen ik nog andere verzorgpaarden had. Ik ben hem toen op een gegeven moment gaan leasen en uiteindelijk heb ik hem gekocht.”

Keuring

“Op 1 augustus 2019 zijn we met Amber naar de Fjordenstamboekkeuring gegaan. Puur omdat we het leuk vonden om daar eens heen te gaan. We gingen er altijd met de merries heen en nu was het zijn buurt. Bij deze keuring heeft Amber het predicaat ‘Model’ gekregen. Vanaf deze dag mag ik mezelf ook de trotse eigenaar van Amber noemen.”

Leuke eigenschappen

“Ik vind het persoonlijk erg leuk dat een fjord zo’n opvallend uiterlijk heeft, net als bijvoorbeeld een haflinger, tinker of bont paard. Het is geen standaard vos of bruin paard. Ook vind ik het superleuk om de manen mooi bij te houden, door ze steeds te knippen. Dit is voor mij echt een ontspanmomentje, maar wel echt precisiewerk. Daarnaast vind ik het heerlijk dat fjorden lekker koel in hun hoofd zijn en ze heel veelzijdig zijn. Mennen, springen, crossen, dressuur, bosritjes, zonder zadel: je kan er echt alles mee.”

Karakter

Ook het karakter van een fjord spreekt Sophie erg aan. “Iedere fjord heeft een eigen karakter. Vaak hebben ze ook echt twee kanten. Ze zijn heel lief en braaf, je kan er een klein kind mee op weg sturen. Maar er is ook een andere kant. Als ik met Amber ga crossen is hij heel blij en doet hij vaak heel ondeugend. Bokken, hoofd tussen de benen en draaien. Vroeger kon Amber tijdens een volte ook ineens de andere kant op galopperen. Dit veelzijdigheid in karakter vind ik juist leuk aan een fjord.”

Allround

Sophie doet eigenlijk alles met Amber. “Ik vind afwisseling heel leuk en ik denk dat Amber dat ook vindt. Amber staat in het bos, dus onze rijbak is eigenlijk het bos. We maken dus veel bosritten, zowel relaxed als trainingsgericht. Daarnaast rijd ik met de trailer naar verschillende spring- en crosslessen. Ook heb ik wekelijks dressuurles. En zomers pakken we ook vaker de menwagen, zowel enkel- als tweespan. Hier en daar pakken we soms een leuk wedstrijdje mee in alle disciplines: cross, dressuur, springen en mennen. Ook doen we soms grondwerk, longeren of met sneeuw sleeën. Vooral lol met je knol staat centraal. Alles mag, niks hoeft.” Sophie raadt daarom iedereen een fjord aan. “Ze zijn lief, ondeugend en echte allrounders!”

Tekst: Lydia Hagen voor Manegeruiter

Foto’s: Sophie Bijsterbosch (privébezit)