Sophie Weening: “Ik mocht met mijn zelf opgeleide eventingpaard naar het EK”

Sophie Weening (17) behoort tot de top van de eventingsport in Nederland. Ze zit in het A-kader bij de junioren en heeft al veel (internationale) wedstrijden gereden, waaronder tweemaal een Europees kampioenschap. “Je komt op wedstrijd bijna altijd dezelfde mensen weer tegen en via deze wedstrijden zijn voor mij een aantal hechte vriendschappen ontstaan.”

Jimmy en Konan

Op dit moment heeft Sophie twee paarden waarmee ze wedstrijden rijdt: Jimmy en Konan. “Jimmy is acht jaar en heb ik nu twee jaar. We hebben hem gekocht toen hij zes jaar oud was, zonder enige wedstrijd- of crosservaring. Vorig jaar maakte hij zijn wedstrijddebuut en een jaar later maakten wij ons internationale debuut. Met pas drie internationale wedstrijden gereden te hebben, reden wij dit jaar ons eerste EK samen. Sinds dit jaar rijd ik ook Konan, een zevenjarige ruin. Ook met hem heb ik alle nationale klassen moeten doorrijden en hij zal dit seizoen nog zijn internationale debuut maken.” Naast de topsport is Sophie ook nog druk met school; ze zit nu in het examenjaar van het gymnasium.

Eventingsport

Sophie begon met paardrijden toen ze zes jaar oud was. “Ik was van jongs af aan al gefascineerd door paarden en wilde dan ook altijd al leren paardrijden. Mijn ouders zijn van huis uit geen paardenmensen maar brachten mij wel altijd trouw naar mijn lesjes toe. Toen ik acht jaar was kreeg ik mijn eerste pony en vanuit daar heeft het zich steeds verder uitgebreid. Op mijn twaalfde reed ik mijn eerste eventingwedstrijd. Dit vond ik zo leuk dat ik hierin door ben gegaan.”

Band met paard

“Het leuke en bijzondere aan de paardensport vind ik de band tussen ruiter en paard. Om op hoog niveau te kunnen rijden moet er een hechte band zijn en vertrouwen vanuit beide kanten. Het mooie aan de eventingsport vind ik dat het zo allround is. Om te kunnen winnen moet je goed zijn in alle disciplines en kun je er niet één verwaarlozen. Verder geeft de cross mij nog net een extra kick en is het nog iets uitdagender.”

Wedstrijden

Sophie vertelt over de leukste kanten van de eventingsport. “Het leuke vind ik de wedstrijden zelf en de gezelligheid. Je komt op wedstrijd bijna altijd dezelfde mensen weer tegen en via deze wedstrijden zijn voor mij een aantal hechte vriendschappen ontstaan. Daarnaast vind ik het altijd heerlijk om een paar dagen weg te zijn van huis en me volledig te focussen op wat ik het leukste vind. De wedstrijden bieden mij ook altijd een goed doel om naar toe te trainen waardoor ik extra gemotiveerd op mijn paarden stap.”

Weinig tijd

Maar de topsport heeft ook mindere kanten, ervaart Sophie. “In combinatie met school vraagt het enorme discipline en toewijding. De wedstrijden kosten altijd al erg veel tijd, maar ik ben dagelijks ook veel tijd kwijt aan trainen. Dit betekent dan ook dat is soms dingen moet laten of niet kan doen omdat ik gewoon geen tijd heb voor alles. Dit vind ik soms wel jammer maar gelukkig heb ik altijd leuke dingen om naar toe te werken en wegen mijn doelen en wat ik ervoor terug krijg hier tegenop. Daarnaast mis ik vaak dingen op school die ik dan zelfstandig weer moet inhalen wat best pittig kan zijn.”

Routine

“Ik heb voor doordeweeks inmiddels een fijne routine gevonden waarin ik als ik thuis kom van school direct de paarden rijd, zodat ik dit voor het avondeten heb afgerond. Dit wisselt soms wanneer ik ’s avonds ergens anders training heb maar over het algemeen probeer ik mij hieraan vast te houden. Zo heb ik de avonden om schoolwerk af te ronden. Als ik weet dat ik een druk weekend heb of een meerdaagse wedstrijd probeer ik al vooruit te werken voor school en dit hier omheen te plannen.”

Sociaal leven

Een sociaal leven hebben naast de paarden is voor Sophie een uitdaging, maar gelukkig ziet ze op wedstrijden ook veel vriendinnen. “Ik vind het heel leuk om dingen te doen met vriendinnen en een sociaal leven over te houden naast het paardrijden maar dit kan soms wat lastiger zijn. De weekenden dat ik geen wedstrijd heb of het wat rustig heb met school doe ik dan ook graag iets met vriendinnen. Het kan soms natuurlijk lastig zijn om je vriendinnen samen leuke dingen te zien doen terwijl jij je thuis alweer aan het voorbereiden bent op een wedstrijd of bezig bent met school, maar vooral de internationale wedstrijden zijn voor mij mijn sociale momenten en hier haal ik dan ook wel voldoening uit.”

Europees kampioenschap

“Mijn mooiste overwinning was brons op het EK vorig jaar bij de pony’s. Het was voor mij al een droom die uit kwam om daar te mogen rijden en dat ik mijn ponytijd kon afsluiten met zo’n resultaat was voor mij echt heel gaaf. Mijn ponytijd was zeker niet altijd makkelijk, maar dit heeft mij laten zien dat je met genoeg doorzettingsvermogen heel ver kunt komen. Nog een overwinning was voor mij het afgelopen EK Eventing voor Junioren. Begin van het seizoen had ik echt niet durven dromen dat ik met een paard dat ik zelf heb opgeleid naar dit niveau, met nog maar weinig ervaring en in mijn eerste jaar tussen de junioren geselecteerd zou worden voor het team. Op het EK Junioren behaalde ik een 13de plaats en was daarmee beste Nederlandse junior.”

Droom

“Ik wil graag volgend jaar gaan starten met studeren dus voor nu is mijn eerste doel slagen. Dit zou ik graag willen blijven combineren met het paardrijden. Het blijft voor mij een droom om ooit op de olympische spelen te mogen rijden en natuurlijk zo goed mogelijk te worden.”

Foto’s: Sophie Weening (privébezit)

Tekst: Lydia Hagen voor Manegeruiter