De Akhal-Teke is een van de oudste paardenrassen ter wereld. Deze volbloed komt uit Turkmenistan en staat bekend om zijn snelheid en uithoudingsvermogen. Stoeterij Argamak fokt, als enige in Nederland, Akhal-Teke sportpaarden. “Veel mensen vallen voor de Akhal-Teke vanwege hun mooie kleuren, maar zij zijn veel meer dan alleen kleur.”
Stoeterij Argamak
In 1999 begonnen Clara en haar man met het fokken van Akhal-Teke paarden. “Daarvoor fokten we al 34 jaar Welshpony’s en af en toe KWPN’ers. We zijn begonnen met twee raszuivere Akhal-Tekes en een halfbloed merrie. Inmiddels hebben we zo’n 25 raszuivere Akhal-Tekes.” In het begin ging de verkoop moeizaam, want niemand hier had ooit gehoord van dit ras. “Maar dit is in de loop der jaren veranderd. Toen de eerste veulens groot genoeg waren werden ze beleerd. We hebben met veel wedstrijden meegedaan, van dressuur tot springen tot endurance. Nu dat wij ouder zijn verkopen wij de jonge dieren eerder.” Stoeterij Argamak is uniek omdat zij als enige een stoeterij hebben voor Akhal-Tekes in Nederland, maar er worden ieder jaar in Nederland meerdere Akhal-Teke veulens geboren. “Er is nu iemand die 4 merries geïmporteerd heeft uit Rusland en van plan is daarmee te fokken, iets wat ik alleen toe kan juichen.”
Keuze voor de Akhal-Teke
Clara en haar man woonden zo’n 6 jaar in Rusland. “Daar kwamen we telkens Akhal-Tekes tegen, we reden er ook op en vonden ze prachtig. Zodoende namen wij een hengst, een merrie, een halfbloed merrie en enkele halfbloed jonge hengsten mee naar huis. De laatste drie zijn beleerd, geruind en vrij gauw verkocht. Toen hebben we nog drie merries geïmporteerd uit Rusland. De veelzijdigheid, de schoonheid en vooral het karakter trokken ons zeer aan!”
24/7 op de wei
“Bij ons staan de dekhengsten zo’n 6 uur per dag buiten in een grote wei. De rest van de paarden lopen 24/7 buiten, ook in de winter. Ze staan op een weiland van 2 hectare en hebben dus genoeg eten en ruimte. De gespeende veulens lopen de eerste winter samen en worden bijgevoerd met brok, dan gaan de hengsten naar een oude ruin die ze opvoed en de merries naar de kudde met merries. Twee maanden voor de dracht komen de drachtige merries dagelijks op stal voor extra voer, maar lopen verder buiten. Wij hebben soms stagiaires en ook meisjes uit het dorp die regelmatig komen rijden.”
Mensgericht karakter
Veel mensen vallen voor de Akhal-Teke vanwege hun mooie kleuren, maar zij zijn veel meer dan alleen kleur, vertelt Clara. “Deze paarden zijn heel mensgericht, zij zoeken contact, willen graag leren maar ook begrijpen wat van ze gevraagd wordt. Hun veelzijdigheid – in een land waar paarden hoe langer hoe meer tot specialisten gefokt worden – is ook aantrekkelijk voor mensen die geen ambities hebben om topsport te bedrijven, maar toch overal aan mee willen kunnen doen. Ze hebben lange, vlakke gangen en zijn dus heel comfortabel om op te rijden. Ze zijn zeer sensibel en niet gediend van grove behandeling (dat vergeven ze je niet gauw), maar als er een vertrouwensband opgebouwd is, zijn zij een vriend voor het leven!”
Opvoeden
“De Akhal-Teke is geen veeleisend paard. Hij is hard en genoegzaam, heeft sterke hoeven en kan goed tegen kou en hitte. De merries veulenen gemakkelijk en zijn goede moeders zonder daarbij hun aandacht voor de mens te verliezen. De hengsten kunnen een handvol zijn als zij worden uitgedaagd of ter dekking gaan, maar ook een kind kan rustig op ze rijden. Het is dan wel belangrijk om hen van jongs af aan goede manieren en gewoonten te leren.”
Aanrader of niet?
Clara vertelt: “Ik raad niet iedereen aan om een Akhal-Teke te kopen. Akhal-Tekes hebben behoefte aan een band met hun eigenaar of verzorger, daardoor is dit ras niet echt geschikt als manegepaard. Ze zijn niet perse eenkennig, maar deze band is voor hen wel essentieel. Mensen die bij ons aankloppen hebben meestal al goed nagedacht over wat zij willen van een paard. Wij kijken dan ook nog eens goed naar de potentiele koper en denken na over welk paard wij hen aanraden. Maar het komt ook voor dat we iemand geen Akhal-Teke aanraden.”
Foto’s: Stoeterij Argamak (privebezit)