Suraya Hendrikx: “De topsport is een harde wereld”

Suraya Hendrikx (23) komt uit een echte ‘paardenfamilie’. Haar ouders rijden beide paard en zelf begon ze met paardrijden toen ze nog maar 3 jaar oud was. Samen runnen zij nu een dressuurstal: Equestrian Center Hendrikx. Suraya vertelt in dit artikel hoe het is om internationaal dressuurruiter te zijn. “Topsport gaat met vallen en opstaan, in de paardensport zelfs letterlijk!”

Voorstellen

Suraya rijdt momenteel op internationaal niveau met verschillende paarden. “Ik rijd in de Grand Prix U25 met twee paarden en in de Lichte Tour (seniors) met één paard. Met deze paarden heb ik dan ook al vele mooie titels bereikt en hebben we ondertussen 6 keer meegedaan aan de Europese kampioenschappen. Voor de rest rijd ik nog veel jonge paarden als opvolging. Thuis hebben wij dus een dressuurstal, Equestrian Center Hendrikx, waar wij dagelijks al onze paarden trainen. Nu hebben wij ongeveer 17 paarden op stal staan en nog enkele jonge paarden, jaarlingen en tweejarigen op de weides lopen.“

Ponytijd

Paardrijden zat al van jongs af aan in Suraya’s bloed. “Mijn ouders reden/rijden beide paard en ik ben zelf dus begonnen met paardrijden toen ik 3 jaar oud was. Toen kreeg ik van mijn ouders een eerste eigen pony: een shetlander genaamd Floortje. We hebben haar nog steeds en ze is inmiddels 32 jaar oud! Toen ik 9 jaar was kreeg ik dan mijn 2de  pony: meteen een grote D-pony van 3 jaar oud. Mama heeft hem zelf zadelmak gemaakt en toen ik 10 jaar was en hij dus 4 zijn we begonnen met wedstrijden rijden en ben ik zo opgeklommen van niveau 0 naar het internationaal niveau. Daarna kwam de overstap naar de paarden, waar ik eigenlijk meteen op (inter)nationaal niveau ingestapt ben door de ervaring die ik al had opgedaan met mijn pony.”

Band met het paard

“Ik vind de paardensport een heel mooie sport en dit omdat je als amazone een zeer hechte band opbouwt met je paard. Een dier van meer dan 500 kg moet jou vertrouwen en alles voor je willen doen. Als ik dan specifiek naar de dressuursport kijk, vind ik het mooie daaraan dat je maximale controle moet krijgen over je paard. Dat grote dier, dat eigenlijk alles kan doen wat hij wil met jou, maar toch heb jij met hele kleine hulpen alle controle. Streven naar die maximale controle in elke oefening vind ik daarom dus ook zo leuk en dat is dus ook de reden dat ik dressuur rijd.”

Topsport

Suraya rijdt al een aantal jaar op internationaal niveau en heeft dus de nodige ervaring. “Op internationaal niveau rijden is heel wat, maar daarom zeker niet minder leuk! Ik vind internationale, meerdaagse wedstrijden het fijnste wat er is. Je rijdt meerdere proeven en bij elke proef in die week probeer je jezelf te verbeteren. Ook is de sfeer heel anders dan op een nationale wedstrijd. Zeker als we kijken naar Europese kampioenschappen, dan heb je ook echt nog een aparte, hechte sfeer met je team en dat maakt de wedstrijden ook zo gezellig. Wat er echt minder leuk aan is, kan ik niet direct zeggen. Topsport is in het algemeen een harde wereld, dus soms is het niet altijd even gemakkelijk en gaat het met ups en downs, met vallen en opstaan (en dit in de paardensport dus soms letterlijk, haha).”

Goed plannen

Suraya moet topsport, school en een sociaal leven combineren, dit is niet altijd een makkelijke combinatie. “Buiten de uren rijden/trainen komt er natuurlijk ook nog veel verzorging bij kijken, waar je ook dagelijks lang mee bezig bent. In combinatie met school is het proberen om zoveel mogelijk te plannen. En als ik eerlijk ben, studeer ik meestal op mezelf en ga ik weinig naar lessen. Maar dagelijks goed plannen lijkt mij de boodschap. Hier dan nog een uitgebreid sociaal leven bij hebben, is nog moeilijker. Ikzelf heb hier redelijk weinig tijd voor. Ik ga dus ook niet veel op stap en dergelijke. Ik heb een vaste kring met belangrijke personen om me heen en buiten dat probeer ik natuurlijk wel om af en toe nog af te spreken met andere vrienden.”

Mooiste overwinning

“Mijn mooiste overwinning/herinnering? Dat vind ik een moeilijke vraag. Alle Belgische Kampioenschappen bijvoorbeeld die ik gewonnen heb zijn mooi en speciaal. Maar de speciaalste is denk ik dan toch de eerste keer dat ik Belgisch kampioen werd (in 2017 bij de junioren). Waarom? Ik deed mee met een heel jong paard (dit is mijn huidig U25 paard) die dat jaar nog maar enkele wedstrijdjes gelopen had op junioren niveau. Dat we dan zo konden presteren op het BK en deze met een hattrick wisten te winnen, hadden wij op voorhand niet gedacht. Maar zoals ik eerder al zei: er zijn zoveel momenten die ik nooit zal vergeten en speciaal zijn. Te veel om op te noemen.”

Dromen en doelen

Suraya heeft al een aantal dromen en doelen, op korte en lange termijn. “Op korte termijn wil ik zoveel mogelijk successen behalen in de U25 en veel ervaring op doen, voor wanneer ik de overstap naar de senioren moet maken. Op lange termijn wil ik toch wel de top van de sport bereiken. Momenteel rijd ik Grand Prix U25, maar ik wil in de toekomst ook succesvol gaan zijn bij de senioren. Ook denk ik dat ieders kleine meisjesdroom wel de Olympische Spelen zijn, dat is ook mijn grote droom!”

Tekst: Lydia Hagen voor Manegeruiter

Foto’s: Suraya Hendrikx (privébezit)