Talitha Cosijnse: “Bij reining is controle over je paard essentieel”

Talitha Cosijnse (19) doet aan reining, een tak uit de westernsport. Met haar hengst Big Gun To Trash (stalnaam Little) is Talitha de huidige Nederlands kampioen. Ook werden ze afgelopen zomer achtste op het FEI wereldkampioenschap reining. “Little is van een mensenhater naar een liefdevolle, knuffelige en enigszins eigenwijze hengst gegaan.”

Angsten overwinnen

Talitha zit al van kleins af aan in de paardenwereld. “Mijn moeder heeft haar hele leven al paarden gehad. Ik ben begonnen op een Engelse manege, daar had ik samen met mijn zus les. Ik ben toen een aantal keer van een manegepaard gevallen en ging het paard van mijn moeder rijden om mijn vertrouwen terug te krijgen. Mijn moeders paard is een Quarter Horse, het typische ras voor de westernsport. Dit paard was heel betrouwbaar en met hem ben ik begonnen met western rijden. Later kwam ik op een westernstal terecht, toen kwam ik echt in aanraking met de westernkant van de paardensport.”

Wedstrijden

Op deze stal kreeg Talitha haar eerste eigen paard. “Er kwam een nieuw paard op deze manege, Macq. We hadden direct een klik en dit werd mijn eerste eigen paard. Macq heeft mij over mijn angsten heel geholpen en samen zijn wij op laag niveau wedstrijdjes gaan rijden. Ik was toen een jaar of 10. Ik kwam steeds meer in het wereldje van de sport terecht en ging steeds meer shows bezoeken. Zo kwam ik in aanraking met reining. Het werd mij duidelijk dat reining hét onderdeel van de westernsport was voor mij. Een paar jaar later kwam mijn eerste reiningpaard: Whizzy. Een fantastisch dier waar ik elke dag plezier van heb gehad. Met hem ben ik echte reiningwedstrijden gaan rijden, heb ik lessen genomen bij een reininginstructeur en heb ik meegedaan aan grote shows. Ik heb ontzettend veel geleerd met Whizzy. We zijn zelfs gekwalificeerd voor de Europese Kampioenschappen Jeugd, maar Whizzy kon de sport helaas niet meer in. Hij geniet nu van zijn pensioen.”

Big Gun To Trash

Toen Whizzy met pensioen ging, kwam Talitha’s huidige paard op haar pad. “Mijn huidige paard is Big Gun To Trash oftewel Little. Hij is een 13-jarige hengst en staat dubbel geregistreerd; hij heeft zowel Paint Horse als Quarter Horse papieren. Toen ik begon met het rijden van Little had hij net 2 jaar vakantie gehad op het land, daarvoor heeft hij een minder fijn leven gehad. Door zijn vorige trainer is hij erg mishandeld en daardoor zwaar getraumatiseerd. Hij is mij inmiddels volledig gaan vertrouwen. Hij is van een mensenhater naar een liefdevolle, knuffelige en enigszins eigenwijze hengst gegaan. Onder het zadel was zijn trauma een groot probleem. Eén van de onderdelen van reining, de spin, wilde hij niet meer doen. Hij had een enorm trauma voor die manoeuvre. Met veel tijd, geduld en geruststelling heb ik dit eruit gekregen. Inmiddels is hij hartstikke lief en braaf. Little heeft ontzettend veel talent en is keisterk. Met hem rij ik grote, internationale wedstrijden, waaronder het WK in Zwitserland. Daaar werden we achtste van de wereld. Ook wonnen we samen het NK. Momenteel lessen we ook bij meervoudig wereldkampioen Bernard Fonck in België.” Naast Little heeft Talitha nog een aantal andere (jonge) paarden, waaronder Fame, een zoon van Little.

Reining

Reining is een tak in de westernsport. “Reining komt uit Amerika. Het is de bedoeling dat je het paard zo correct mogelijk door een pattern rijdt. Zo’n pattern bestaat uit verschillende onderdelen, waaronder spins, sliding stops, wissels, circels en rollbacks. Naast het correct uitvoeren moet het er ook spectaculair uitzien, dan kan je pluspunten krijgen. Controle over elk lichaamsdeel van het paard is essentieel.” Niet ieder paard is geschikt voor deze sport. “Het paardenras wat in principe voor reining wordt gebruikt is een Quarter Horse of een Paint Horse. Deze paarden hebben over het algemeen een gunstige bouw voor dit onderdeel: ze zijn breed en heel sterk. Ook zijn ze compact, breed en atletisch. Dit is perfect voor reining. Een cool en lui karakter wordt erg gewaardeerd in reining, want het paard moet rustig en afwachtend zijn. Ze moeten wachten tot de ruiter hen wat vraagt en niet zelf gaan anticiperen en druk doen.”

Training

“De training is iedere dag anders. Ik begin mijn trainingen elke dag met soepelheidsoefeningen en het losmaken van de spieren. Ik wil dat ik alle lichaamsdelen van mijn paard kan buigen en vormen, zonder dat mijn paard weerstand biedt. Deze oefeningen bestaan uit bijvoorbeeld het buigen van het hoofd en de hals in alle gangen, het besturen van de heupen, loswerken enzovoort. Als mijn paard lekker los, soepel en warm is ga ik over naar het echte werk. Ik train niet alle manoeuvres elke dag. De stops train ik zelden omdat het een zware oefening is en Little dit al enorm goed kan. Ik werk vrijwel elke dag aan de speedcontrol op mijn circels. Dit houdt in dat het paard reageert op mijn lichaamstaal en daardoor van een snelle naar een langzame galop gaat. Afwisselend pak ik hier dan de ene dag wat spins bij, de andere dag wat wissels, dan weer een keer rollbacks enzovoort.”

Wedstrijden

Talitha rijdt veel wedstrijden met Little. “De wedstrijden waar ik aan meedoe zijn behoorlijk groot, internationaal en altijd meerdaags. Bij deze wedstrijden worden er alleen reining klasses verreden. Er zijn ook wedstrijden waar meerdere onderdelen worden verreden, maar die wedstrijden zijn voor mij minder interessant.” Talitha legt uit hoe de puntentelling werkt. “Als je de bak binnenkomt start je standaard met de score 70. Vervolgens beoordeeld de jury elke manoeuvre afzonderlijk met -1,5/-1/-0.5/0/+0.5/+1/+1.5/. Vaak begin je met spins, voor de eerste spin kan je bijvoorbeeld plus 0.5 scoren en voor de 2e spin een plus 1. Je score zit dan op een 71,5. Naast de standaard plus- of minpunten kan je ook penalty’s scoren. Dit zijn aftrekpunten voor gemaakte fouten. Scores van 70 en hoger worden als goed beschouwd, scoren van 72 en hoger zijn erg goed.”

Mooiste herinnering

“Mijn mooiste herinnering was absoluut het wereldkampioenschap in Zwitserland. Daar mocht ik Nederland vertegenwoordigen. We gingen een hele week naar Zwitserland met een Nederlands team. In de voorrondes heb ik me gekwalificeerd voor de finale, waar Little en ik achtste zijn geworden. Deze hele belevenis was echt fantastisch!” Voor 2021 heeft Talitha al een aantal plannen, maar niks is nog zeker. “Hopelijk kunnen Little en ik dit jaar onze titel verdedigen op het NK. Ook zou ik dit jaar graag op het EK voor Paint Horses te starten. Daarnaast heb ik veel plannen en mijn handen vol aan het beleren van jonge paarden. Als de wedstrijden nog niet doorgaan gaan we gewoon lekker in het bos rijden.” lacht Talitha.

Reining in Nederland

Hoe zit het met deze sport in Nederland? “De westernsport (en daarmee reining) zal altijd een ondergewaardeerde en onbekende sport blijven. Maar reining is absoluut groeiende in Europa. De wedstrijden worden groter en langer en er zijn steeds meer internationale wedstrijden.” Ten slotte heeft Talitha nog tips voor andere ruiters die reining (willen) doen. “Ik raad je aan om echt te beginnen bij de basis. Het is een hele andere rijstijl dan bijvoorbeeld dressuur. Ga dus niet meteen spins en stops maken. Zorg ervoor dat je je paard goed los kan maken en een goede controle en sturing hebt.”

Tekst: Lydia Hagen voor Manegeruiter

Foto’s: John Photography / Tom Hautmann