Tani Joosten: “Bij elk paard moeten de puzzelstukjes op de juiste plek komen”

De liefde voor paarden kreeg Tani Joosten (23) van haar ouders mee. Hoewel haar moeder dressuuramazone was, koos Tani voor de springsport. Inmiddels rijdt ze beroepsmatig en heeft ze haar eigen stal. “Ik had nooit de makkelijkste paarden, waardoor ik veel doorzettingsvermogen heb gekregen.”

Doorzettingsvermogen

Tani kreeg op haar 6de haar eerste pony. “Mijn ouders reden beide paard, waardoor de liefde voor paarden aan mij werd overgedragen. Ondanks dat ik het leuk vind om dressuurmatig bezig te zijn en mijn moeder een goede dressuuramazone was, had ik al snel de keuze gemaakt voor de springsport.” Tani had nooit de makkelijkste pony’s en paarden. “Daardoor kon ik bij de pony’s, junioren en young riders net niet mee doen met de top. Daarnaast maakte ik zelf de keuze om ze te verkopen als ze op dit niveau liepen. Als ik hier op terugkijk ben ik hier wel dankbaar voor, omdat ik hierdoor veel doorzettingsvermogen heb gekregen en de interne wil heb om het beste uit mezelf en de paarden te halen.”

Puzzelstukjes op de juiste plek

“Het mooie aan de paardensport vind ik om elke dag bezig te zijn met deze fantastische dieren. Ik krijg veel energie van jonge paarden opleiden. Elk paard is weer anders en je moet elkaar leren kennen. Het moment dat verschillende puzzelstukjes op de juiste plek komen en je voelt dat je één bent met je paard, dat is voor mij het mooiste van de sport. De band met mijn paarden vind ik heel speciaal, dat is bijna niet uit te leggen. En ondanks dat het een individuele sport is, moet je het wel samen als team doen. Ik ben dankbaar voor het team om mij heen: de eigenaren en mijn ouders die altijd achter mij staan.”

Beroepsmatig ruiter

Tani is inmiddels stalruiter bij Hendriks Sporthorses en heeft haar eigen stal: Tani Joosten Sporthorses. “Twee jaar geleden heb ik de stap gemaakt om beroepsmatig bezig te zijn met de paarden, nadat ik een aanbod kreeg om bij Hendriks Sporthorses als stalruiter te komen werken. Ik ben toen gestopt met mijn HBO studie. Daarnaast heb ik toen mijn eigen stal uitgebreid om naast mijn werk mijn eigen (trainings)paarden op te leiden. Op mijn eigen trainings- en handelsstal heb ik op dit moment zes paarden. Samen met de paarden van Hendriks rijd ik nu ongeveer tien wedstrijdpaarden.”

Internationale wedstrijden

Tani rijdt veel internationale springwedstrijden, wat heel leerzaam is: “Internationale wedstrijden zijn vaak in mooie ambiances. Ik ga graag op internationale wedstrijden om zelf hoger te komen in de sport en om te leren. Het niveau is er hoger, de proeven zijn technischer en je leert veel van andere ruiters.”

Jumping Amsterdam

Begin dit jaar behaalde Tani een 2de en een 3de plek tijdens Jumping Amsterdam. “Dat is wel mijn mooiste herinnering. Als klein meisje ging ik altijd samen met mijn vader of moeder bij Jumping Amsterdam kijken. En om dan zelf deze imponerende ring in te mogen gaan en ook nog eens goed te rijden, dat was heel mooi moment!”

Voorzichtig met dromen

Tani is ambitieus, maar ook voorzichtig als het gaat om haar toekomstplannen. “Ik ben vaak voorzichtig met mijn dromen omdat dit ook afhankelijk is van de paarden die je dan hebt. Maar op korte termijn is mijn doel om een landenwedstrijd te mogen rijden en een overwinning in een 2* of 3* wedstrijd. Op lange termijn wil ik nog veel leren van de handel en topsport en zo ver mogelijk komen in de sport.”

Tekst: Lydia Hagen voor Manegeruiter

Foto’s: Tani Joosten (privebezit)