Tessa van den Berg: “Een draver is goud waard”

Dravers zijn, naast een type paard, ook een specifiek paardenras. Fokkers hadden met dit ras een duidelijk doel: een paard fokken dat supersnel kan draven voor een sulky en zo koersen kan winnen. Tessa van den Berg (28) heeft zelf een draver en vertelt over dit ras. “Dravers gaan voor je door het vuur!”

Koerspaard

Tessa vertelt: “Ik heb een draver genaamd Havana Baldwin, zij is 8 jaar oud. Havana heeft hiervoor gekoerst en is nu drie jaar onder het zadel.” Havana is gekocht als 1,5 jarige op een veiling. “Havana is toen haar carrière gestart als toekomstig koerspaard, zij kwalificeerde in een bepaalde tijd, zodat ze mee mocht doen aan de koersen. Voor de kenners: ze won toen één koers en heeft in totaal een winsom verdiend van 2.885 en een record van 1.15,3 over 1609 meter. Omdat Havana het koersen niet zo leuk meer begon te vinden en ze steeds wat ongelukkig verloop kreeg in de koers, hebben haar eigenaren toen besloten haar terug te trekken uit de koers. Een aantal maanden heeft ze rust gekregen thuis en toen is een vriendin van mij haar gaan beleren onder het zadel op een leeftijd van 5 jaar oud.”

Ervaring met dravers

Tessa heeft niet bewust gekozen voor een draver. “Ik ben er eigenlijk een beetje ingerold. Ik kom al lange tijd op een draversstal. Ooit begon ik daar met stage en ik ben nooit meer weggegaan. Daar hadden ze ook andere soorten paarden die je daar kon leasen, dat heb ik een tijd gedaan. Een vriendin die daar een draver trainde, zette mij soms op een draver. Ik heb dus verschillende dravers gereden. Toen mijn verzorgpaard met pensioen ging, moest ik een ander paardje leasen. Er moest nog een draver ingereden worden en daarna kon ik gaan kijken of het wat voor mij zou zijn. Dat was Havana. De basis werd er op gezet door een vriendin van mij en die liet mij er op. Ik was meteen verkocht aan het beestje! Nu drie jaar later rijd ik er nog steeds op en is ze al twee jaar van mij.”

Eigenschappen

“Havana is heel leergierig en dat vind ik wel de leukste eigenschap van haar. We doen ook heel veel verschillende dingen, ze leert ook super snel. Het minst leuke is dat ze heel graag haar zin wil door drijven, als ze die niet krijgt gaat ze er alsnog tegen in en wordt ze boos.”

Afwisseling

Tessa: “Ik ben erg veelzijdig en wissel heel veel af. Zo doen we vrijheidsdressuur en grondwerk, wandelen we veel, rijden we dressuur, springen we en maken we bosritjes. Havana vindt alles leuk om te doen. Ik vind het belangrijk dat er veel afwisseling is, zodat het niet eentonig en saai voor haar wordt. Ik wil het graag leuk voor haar houden.” Tessa raadt anderen zeker een draver aan. “Het zijn paarden die goud waard zijn en ze gaan echt door het vuur voor je. En ze zijn heel erg veelzijdig!”

Foto’s: Marissa Hoorn Fotografie / ba.fotografie