Tijn de Blaauw: “Ik had nooit verwacht dat ik op het EK eventing zou kunnen rijden”

Tijn de Blaauw (16) rijdt zijn hele leven al paard. Inmiddels is hij fanatiek eventingruiter en heeft hij al met verschillende internationale wedstrijden meegedaan. Hij vertelt over de eventingsport, het belang van een goede band met het paard en het komende EK. “Ik vind het heel belangrijk dat mijn paard vooruitdenkt en zelf heel veel plezier eruit haalt.”

Overstap naar paarden

Tijn heeft bij de pony’s internationaal gereden en meegedaan aan landenwedstrijden. Inmiddels is hij te oud voor de pony’s en heeft hij de overstap gemaakt naar de paarden. “Mijn paard is Eyecatcher, stalnaam Kiekeboe. Ze staat bij ons thuis.” Tijn vertelt eerst hoe hij is begonnen met paardrijden. “Ik heb altijd een shetlander gehad. Op een gegeven moment wilde ik graag lessen en ben op mijn 8ste begonnen met mijn eerste paardrijles bij mij in het dorp. Ik wilde graag meer leren. Toen ben ik al snel doorgegroeid naar een eigen pony en heb daarmee veel gesprongen en veel prijzen mee gewonnen. Dit winnen gaf mij een kick.”

Janneke Boonzaaijer

“Omdat ik graag verder wilde in de eventing en mijn springpony hier niet geheel geschikt voor was, zijn we overgestapt op Megan. Zij heeft mij naar het hoogste niveau gebracht en mij kennis leren maken met de echte topsport. En omdat ik daar zoveel plezier in had, ben ik dus overgestapt op mijn paard. Zij is momenteel 7 jaar en was vorig jaar reserve voor het WK jonge paarden met Janneke Boonzaaijer. Zij heeft het paard geweldig opgeleid.”

Eventingsport

Het leukste aan de paardensport vindt Tijn om samen met het paard doelen te behalen. “Ik vind de eventing het leukst omdat je dan heel veelzijdig bent en je op je eigen manier goed kan zijn. Ik vind het heel belangrijk dat mijn paard vooruitdenkt en zelf heel veel plezier eruit haalt. Omdat ik ook vind dat je een goede band met je paard moet hebben, denk ik dat je daarmee hogere resultaten kan behalen. Ik merk dat ik elke training en wedstrijd nog een betere band met het paard krijg.”

Internationale wedstrijden

“Iets wat mij heeft leren strijden, is om in een team te komen en onder de Nederlandse vlag te mogen rijden. Op dit niveau voel ik mij daarom erg prettig. Ik vind het geweldig om gecoacht te worden door een aantal van de beste instructeurs van Nederland. Het gevoel om tegen buitenlanders te mogen strijden en de gezelligheid van de mensen maakt het heel prettig om op internationale wedstrijd te zijn. Er is weinig wat ik minder leuk vind. Het enige wat in mij opkomt is een slechter resultaat halen dan gehoopt of iets wat met het paard gebeurd. Dat zijn tegenslagen, maar ook tegenslagen horen bij topsport.”

Sociaal leven

Alles combineren is soms lastig, maar de mensen om Tijn heen zijn erg flexibel. “Mijn vader is bereid om vrij te nemen voor wedstrijden en trainingen. En mijn school is zo behulpzaam om mij daarin te ondersteunen. Mijn vrienden zijn erg flexibel en ook wel druk met eigen sporten. Toch kunnen we altijd wel tijd vinden op iets leuks te doen. Maar veel vrije tijd is er inderdaad niet.”

Overwinning

“De overwinning die mij het meest trots heeft gemaakt, is de overwinning van de landenwedstrijd met het Nederlands team. Ik vind het prettig om in een team samen te werken en elkaar te versterken. In Polen was dat het geval en konden we de gouden medaille mee naar huis nemen. De keer dat ik individueel er het beste voor stond was in Varsseveld. Ik stond de eerste twee onderdelen 1ste en bij het laatste onderdeel springen kwam er veel druk te liggen. Dit gaf adrenaline en dat is iets wat je niet snel vergeet.”

Europese Kampioenschappen

“Ik heb altijd gedroomd om met een pony/paard in het Nederlands team te mogen rijden en te mogen strijden met het team. Ik heb dat al mogen behalen en heb daarvoor mijn doelen hoger gesteld. Ik heb, toen ik en mijn pony klaar waren voor een EK, nooit beseft dat ik het niveau aan kon. Het jaar daarop wist ik zeker dat ik het aan kon en ik ben toen reserve geweest voor het EK. Nu is mijn doel om op het EK te mogen rijden: iets wat ik graag wil doen. En mijn ultieme droom is altijd al de Olympische Spelen. Daar hoop ik later graag te staan.”

Talent

Tijn krijgt trainingen van trainers door het hele land en leert daar veel van. “Ik besef mij niet snel dat ik getalenteerd ben, maar soms zie ik mezelf terug, dan zie ik dat ik echt dingen automatisch al goed doe terwijl ik dat tijdens het rijden nooit bewust van ben. Ik ben blij dat ik op dit niveau mag rijden en blij dat er mensen zijn die mij steunen en graag willen helpen.”

Doelen

“We proberen ons dit jaar te kwalificeren voor het EK junioren in Hartpury, Engeland. En we hebben dit jaar al 3 internationale wedstrijden gereden. Deze waren nog niet naar wens, maar er is een stijgende lijn. Vanwege de vele mensen op dit niveau in Nederland zal het moeilijk zijn. Begin mei hebben wij in Marbach (Duitsland) een lange 2* cross op de planning staan. Dat is alweer een stukje moeilijker dan wat ik eerder dit jaar heb gereden.”

Volg Tijn ook op Instagram en YouTube!

Foto’s: Tijn de Blaauw (privebezit)