Tips van eventingamazone Dewi Gorter voor jouw eerste crosstraining

Eventing is een discipline binnen de paardensport die steeds populairder wordt. Deze ‘triatlon van de paardensport’ bestaat uit de onderdelen dressuur, springen en crossen. Maar hoe bereid je je voor op een eerste crosstraining? Eventingamazone Dewi Gorter (26) geeft tips. “De veiligheid van ruiter en paard staat voorop.”

Chappie & Diamond

Dewi is fanatiek eventingamazone. “De afgelopen jaren heb ik mij met mijn paard Chappie DG gericht op de eventingsport tot en met de klasse M. Naast eventing reden we ook M springen en Z1 dressuur. Helaas is Chappie vorig jaar, na een lang en vervelend ziekbed, overleden. Gelukkig heb ik afgelopen december, de toen 4-jarige, Diamond van de Hoge Dijken kunnen kopen. Diamond ben ik nu langzaam aan het opleiden tot een allround- en eventingpaard.” Naast het rijden vindt Dewi het ook leuk om anderen mee te nemen in haar leven als eventingruiter. “Op mijn Instagram en Youtube (DG_eventing) neem ik mensen mee naar wedstrijden en trainingen. Ook laat ik, door middel van GoPro beelden, zien hoe het echt is om eventing te rijden.”

Liefde voor eventing

Dewi is begonnen als manegeruiter. “Toen ik 5 was wilde ik, net als mijn moeder, paardrijden op de manege. Eerst moest ik mijn zwemdiploma’s halen. Ze had alleen niet verwacht dat ik dat binnen een half jaar voor elkaar had. Toen wilde ik natuurlijk direct paardrijden. Ik ben toen begonnen op Manege Mans Bartels in Mariënheem, daar heb ik geweldige jaren gehad. Door veel geluk en hard werken ben ik via verschillende verzorgpony’s bij een superleuke leasepony uitgekomen. Deze pony stond in een bos waar ieder jaar een cross georganiseerd werd. De pony kende dit crossparcours uit zijn hoofd en op deze manier kwam ik in aanraking met de eventingsport. Door de jaren heen ben ik steeds meer van deze tak van sport gaan houden. Mijn vorige paard Chappie DG vond eventing net zo leuk als ik, daarom reden we eventingwedstrijden door heel Nederland. Samen hebben we hele mooie crossen en meerdere NK’s mogen rijden. Inmiddels beschik ik zelf ook over enkele mobiele eventinghindernissen, zodat ik thuis kan trainen en op locatie crosslessen kan geven.”

Teamwork

“Het leuke aan de eventingsport is dat je allround moet zijn. Je paard moet goed aan de hulpen staan voor de dressuur, je moet een parcours kunnen springen, maar ook moet je paard jouw volledig vertrouwen voor de cross. Vooral de cross vind ik het leuk: het draait dan om vertrouwen, kracht en controle. De adrenaline die je voelt als je door zo’n cross gaat is geweldig. En de kick die je krijgt als je de finish haalt, dán heb je wat bereikt met je paard of pony! Dat is pas teamwork. Ik vind zeker dat iedereen een keer een cross(les) zou moeten proberen, ook wanneer je geen eigen paard hebt. Het is supergoed voor de band tussen ruiter en paard, je bent lekker buiten en je daagt zowel jezelf als je paard uit.”

Juiste begeleiding en terrein

Wil je beginnen met eventing of eens een crosstraining ervaren om te zien of het wat voor jou is? Dan heeft Dewi een aantal tips. “Allereerst vind ik het belangrijk dat je goede begeleiding zoekt. Zoek een instructeur die bij jou past en vraag hen naar geschikt terrein. Niet ieder crossterrein is namelijk geschikt voor een eerste training. Begin laagdrempelig en zorg dat het leuk blijft. In het begin is het vooral belangrijk dat je vertrouwen opbouwt voor dit soort hindernissen.”

Veiligheid voor ruiter en paard

Daarnaast is een goede voorbereiding erg belangrijk, vertelt Dewi. “Denk hierbij aan veiligheid, niet alleen die van jezelf maar ook van je paard. Draag daarom een veilig cap en een goedpassende bodyprotector die aan de huidige eisen voldoet. Draag, als je lang haar hebt, dit altijd in een knotje of onder je cap, zodat dit nooit ergens achter kan blijven haken. Ook jouw paard moet veilig kunnen crossen. Dit doe je bijvoorbeeld door voor goede beenbescherming te zorgen. Zorg ook dat het hoofdstel niet af kan glijden, dit doe je door het hoofdstel vast te maken met een touwtje aan een knotje. En zorg dat jullie beide fit genoeg zijn voor een crosstraining. Deze zijn, meestal, zwaarder dan een gewone dressuur- of springles. Doe na een crosstraining altijd zo snel mogelijk de beenbeschermers af, zodat de pezen weer kunnen koelen. Vergeet je paard ook niet af te spuiten, zo houd je je paard fit.”

Conditie en vertrouwen

Ieder paard dat een beetje kan springen, kan ook crossen, vindt Dewi. “De ‘echte’ wedstrijdpaarden zijn vaak wat brutaal en zeker niet bang. Ze hebben veel bloed en energie, dat zijn de paarden die het ver schoppen in de wedstrijdsport. Maar natuurlijk hoeft een paard hier niet aan te voldoen als je lekker in de basissport wil crossen. Ieder paard dat een beetje kan springen, kan ook crossen. Het is wel belangrijk dat je paard een goede conditie heeft. Dit kun je natuurlijk trainen. Het is ook handig dat je paard voor een crosstraining al een beetje kan springen en eventueel al wat bijzondere hindernissen kent. Leg tijdens een springles bijvoorbeeld eens een deken of dekje over de hindernis. Zo wennen ze alvast aan het idee dat een hindernis er anders uit kan zien. Ze leren zo dat ze jou kunnen vertrouwen als jij zegt dat ze er veilig overheen kunnen springen. In de eventing is vertrouwen de basis van alles!”

Foto’s: Eventingphoto / Jeroen Spoolder / Anna van Dijk Fotografie

Tekst: Lydia Hagen voor Manegeruiter