Tom Schellekens: “Winnen verveelt nooit, dus daar ga ik altijd voor”

Tom Schellekens (22) begon op zijn 12de met paardrijden. Door zijn vader die internationaal springruiter was en een stal vol verschillende paarden en pony’s, reed hij al snel mee op het hoogste niveau. “Mijn ambitie is om meer internationale successen te behalen, maar ik wil ook de stal thuis in goede banen leiden!”

Van voetbal naar paardrijden

Tom is opgegroeid in het Noord-Brabantse Esbeek tussen de paarden, maar had eerst een andere hobby. “Ik ben eigenlijk pas op vrij late leeftijd begonnen met rijden; toen ik 12 jaar was. We hebben altijd een stal gehad thuis, Stal Schellekens, gerund door mijn vader Wil Schellekens. Mijn vader heeft ook paardgereden op internationaal niveau, hij heeft de stal thuis opgebouwd naar wat het vandaag de dag is. Ik voetbalde eerst altijd liever en had niet zoveel interesse in de paarden. Toen ik 12 jaar was ging ik met mijn vader mee naar een meerdaagse wedstrijd in Nisse. Daar was ook veel jeugd die dan overdag met de pony’s bezig waren en daarna samen gingen voetballen of wat dan ook. Dat leek mij ook wel leuk! Zodoende ben ik toch in het paardenwereldje gerold, en omdat ik thuis van alle middelen voorzien ben, ging het natuurlijk snel. Ook met de begeleiding van mijn ouders daarbij.”

Ontwikkeling van paard en ruiter

Ieder paard is anders en dat werkt motiverend, vertelt Tom. “Met veel verschillende paarden en pony’s werken is ontzettend goed geweest voor mijn ontwikkeling, en er is nog steeds veel te leren. Het leuke aan de springsport vind ik dat je met je paard echt stappen kunt maken, zo ben je steeds weer aan het trainen om naar een hoger niveau te komen en betere resultaten neer te zetten. Dit doe ik door met mijn paarden ergens aan te werken, maar soms ook door ze in hun waarde te laten, het blijft een beetje puzzelen.”

Prestatiedruk

“Internationaal springruiter zijn is superleuk, maar wel hard werken. Het zijn vaak dagen van vroeg tot laat en je moet zorgen dat je steeds weer scherp bent om de beste prestatie te leveren. En als dat dan ook lukt is het natuurlijk helemaal top. Als het niet lukt, is dat ontzettend frustrerend, omdat ik er altijd mijn best voor doe om het beste resultaat neer te zetten. Dit moet je dan voor jezelf echt gebruiken als leermoment. Echte minpunten zijn er voor mij niet, ik vind het leuk om op concours te zijn en om met de paarden bezig te zijn!”

Sport en een sociaal leven combineren

Het is dus hard werken, maar sport, werken op stal en een sociaal leven gaat goed samen, vindt Tom. “Mijn rivalen zijn ook mijn collega’s en mijn vrienden, die kom ik daarom vaak tegen op de wedstrijden. Werken op onze eigen stal zie ik als een voordeel, we managen het op onze eigen manier. Ik krijg daarbij zeker hulp: we hebben op stal een team van 4/5 personen, om alle paarden te verzorgen en trainen.”

Herinneringen en overwinningen

Mooie herinneringen en overwinningen heeft Tom genoeg. “Ik heb 3 Europese Kampioenschappen mogen rijden, alle drie de keren met een ander paard. Dat zijn momenten om niet te vergeten, zeker omdat het niet zeker is dat dat zomaar nog eens gebeurd. Maar daar gaan we zeker wel voor! De mooiste overwinningen zijn toch wel de 2* Grote Prijs van Salzburg en de 2* Grote Prijs van Lichtenvoorde. Maar winnen verveelt nooit, dus blijven we er voor gaan!”

Europese Kampioenschappen

Een Europees Kampioenschap rijden is anders dan het rijden van een ‘normale’ wedstrijd en daar leer je veel van. “Een kampioenschap is een wedstrijd waaraan de 5 beste ruiters van een land mee mogen doen (in een leeftijdsklasse), deze wedstrijd gaat over meerdere rondes die allemaal mee tellen voor een eindoverwinning. Het team en de ruiter die aan het einde van het weekend de beste score heeft (dus de minste strafpunten) wint!” In 2019 won Tom met het Young Riders team zelfs goud tijdens het EK springen in Zuidwolde. “Een (Europees) Kampioenschap is voor elke ruiter eigenlijk wel de kers op de taart. Het is bijzonder om je land te kunnen vertegenwoordigen in de oranje jas. Je leert er vooral onder druk te presteren en in een team te ‘werken’.”

Ambitieus

Tom is ambitieus en heeft grote plannen voor de toekomst. “Mijn ambitie is zeker om nog meer internationale successen en overwinningen te behalen. Maar daarnaast ook om te groeien, zowel in de sport en als paardenman. Ik wil proberen steeds naar een hoger niveau te komen, maar ook om onze stal thuis in goede banen te leiden, samen met mijn ouders!”

Tekst: Lydia Hagen voor Manegeruiter

Foto’s: Tom Schellekens (privébezit)