Slurpen, zuigen, slobberen, oftewel: Hoe drinkt een paard? *video*

water-drinken-plas

Is het je wel eens opgevallen dat paarden er soms rare drinkgewoonten op nahouden? Ze slurpen, zuigen, slobberen en er zijn er die flink kabaal maken.

Maar feit is… je paard moet te allen tijde de beschikking hebben over schoon drinkwater. Onder normale omstandigheden – zonder arbeid – heeft hij iedere dag ongeveer 50 ml water per kg lichaamsgewicht nodig. Dat is 25 liter water voor een paard van 500 kg. Wanneer je een pittige training doet waarbij je paard flink zweet, dan verdubbelt de behoefte gemakkelijk. De hoeveelheid water die een paard drinkt, is afhankelijk van bijvoorbeeld weersomstandigheden, geleverde inspanning en individuele behoefte. Water van 15-20 graden Celsius heeft de voorkeur.

Hoeveel water ook afhankelijk van voer

Het voer dat een paard tot zich neemt, bestaat voor een deel uit water. Bij gras is het aandeel water veel hoger (zo’n 85%) dan bij kuil (zo’n 30%) of hooi (slechts 10%). Dat betekent dat paarden die 24/7 grazen, minder water drinken dan paarden die op stal staan.

Kieskeurige drinkers

Je ziet wel eens dat paarden liever in de wei drinken dan op stal. Dat komt omdat paarden zeer kieskeurig kunnen zijn wat betreft het drinkwater. Zo verkiezen ze hard water boven zacht water, omdat hard water smakelijker is. Ook hebben paarden een voorkeur voor water met een neutrale pH-waarde boven water met een lage pH-waarde. Er zijn voorbeelden van paarden die op vreemd terrein, bijvoorbeeld op wedstrijden, lastige drinkers zijn. Een smaakje aan het water toevoegen, zoals appelsap, kan dan helpen.

HOW DO HORSES DRINK ?

DRINKWATERBEHOEFTE VAN HET PAARD:Paarden drinken door de boven- en onderlip op elkaar te drukken en daarbij een kleine opening te laten. Door deze opening zuigen ze met grote slokken het water op dat daarna met kauwbewegingen doorgeslikt wordt.Bij een natuurlijke drinkhouding van het paard vormen hoofd en hals van het paard één rechte (naar beneden gestrekte) lijn.Om deze reden bedraagt het optimale drinkwaterniveau voor paarden: 0,3 tot 0,4 x de schofthoogte.DAGELIJKSE DRINKWATERBEHOEFTE:De dagelijkse drinkwaterbehoefte van het paard is afhankelijk van diverse factoren en varieert daardoor per dier.ENKELE FACTOREN ZIJN:-omgevingstemperatuur-verricht het paard arbeid, en hoeveel of hoe lang-is het een rustig- of een temperamentvol paard -het totale vochtgehalte in het te verstrekken voeder-uitscheiding van vocht door urine en mest-verteerbaarheid van het voeder-zoogt de merrie, en het stadium van zogenTijdens het eten en direct daarna is de waterbehoefte bij het paard erg groot. Dit komt omdat met het eten veel spijsverteringssappen worden aangemaakt die in het maagdarmkanaal stromen.Dit proces maakt dat paarden na het eten een groot dorstgevoel hebben.Om vocht vast te houden is de urineproductie bij paarden het laagst gedurende de eerste twee uren na een grotere maaltijd.De urineproductie is 5 tot 6 uren na begin van een grotere maaltijd het hoogst. Als richtlijn hierbij de gemiddelde dagelijkse drinkwaterbehoefte van paarden:Veulen 7–10 Liter per 100 kg lichaamsgewichtVolwassen paard: – onderhoud 3 – 5 liter per 100 kg lichaamsgewicht – lichte arbeid 5 – 7 liter per 100 kg lichaamsgewicht – zware arbeid 7 – 10 liter per 100 kg lichaamsgewichtZogende merrie: 8 liter per 100 kg lichaamsgewichtZorg daarom dat uw paarden en pony’s altijd over voldoende en vers drinkwater kunnen beschikken, waar ze dier- en houderij vriendelijk bij kunnen om het te drinken.Ronald Rongenwww.stockmanship.euFB-pagina: stockmanship.eu of @cowmunicator

Geplaatst door Stockmanship.eu op Zaterdag 26 mei 2018

 

Bron: Stockmanschip.eu

Foto: Christine Dijk