Soorten halsters op een rijtje

Halsters gebruik je waarschijnlijk iedere dag. Er zijn ontzettend veel soorten, maten en kleuren. In dit artikel zetten we de verschillende soorten halsters op een rijtje.

Halsters

Een halster is voor het lopen met een paard en het vastzetten van een paard. Ze zijn in allerlei kleuren te koop en van verschillende materialen. Een halster heeft bijna altijd dezelfde vorm: er loopt een band achter de oren langs, een band over de neus en deze zitten onder de keel aan elkaar vast. Onder de keel zit een ring waar je het halstertouw aan vast kan maken.

Nylon halster

Het meest bekende en gebruikte halster is het nylon halster. Nylon is een soort textiel. Dit halster vind je in allerlei leuke kleuren en patronen. Het nylon halster is niet duur en daarom hebben de meeste ruiters deze voor dagelijks gebruik.

Leren halster

Daarnaast bestaan er leren halsters. Deze zijn meestal bruin of zwart. Ze zijn van goede kwaliteit en daarom iets duurder dan een nylon halster. Een leren halster wordt vaak gebruikt tijdens wedstrijden of shows. Belangrijk om te weten: een leren halster heeft wel wat onderhoud nodig. Om het leer soepel te houden moet je dit invetten/schoonmaken, net als bij een leren hoofdstel.

Bonthalster

Ook het bonthalster is erg populair. Dit halster (vaak van nylon, zoals op de foto hierboven) heeft rondom bont, zodat dit niet kan gaan schuren. Vooral voor paarden met een gevoelige huid is dit erg fijn, zo voorkom je wondjes. Sommige halster hebben alleen bont op de neus en achter de oren, maar er zijn ook halster van compleet bont (zoals hierboven).

Controller halster

Een controller halster zorgt voor (zoals de naam al zegt) meer controle over je paard. Dit wordt vaak gebruikt bij jonge paarden en hengsten. Aan dit halster zit een ketting, wanneer je hieraan trekt komt er meer druk op het hoofd van een paard. Een nadeel van dit halster is dat een paard ook zelf kan zorgen voor meer druk en daardoor in paniek kan raken.

Touwhalster

Tot slot bestaat er nog het touwhalster. Dit halster is gemaakt van dun touw (vaak gevlochten). Met een touwhalster kan je subtiele hulpen geven (de druk komt namelijk op een kleiner oppervlakte terecht). Dit is handig voor minder gevoelige paarden of tijdens bijvoorbeeld grondwerk. Een touwhalster is in het algemeen bedoeld om mee te trainen en dus niet om je paard mee vast te zetten of mee te nemen naar de wei.

Foto’s: Unsplash / Sabine Timman