‘Vetweefsel in de manenkam vertelt meer over stofwisseling’

Onderzoekers van de Queensland University of Technology hebben geprobeerd een verband te leggen tussen de visuele lichaamsconditie van pony’s en bepaalde hormoonconcentraties in hun lichaam. Zij willen op basis van hun lichaamsvorm kunnen voorspellen of de dieren te maken krijgen met stofwisselings-problemen, meldt Equinews.

Wetenschappers zouden uit een kudde pony’s precies willen kunnen voorspellen welke dieren de grootste kans maken op problemen. Ze leren steeds meer over de lichaamsvorm van de dieren en de gevolgen die dat heeft voor het welzijn.

Body condition score

Van 26 pony’s werden gegevens opgenomen als body condition score (BCS), de omtrek van hun hals, de hoeveelheid vetweefsel in de hals (de zogenoemde cresty neck score), de algemene omvang en schofthoogte. Ook werd bloed afgenomen en werd een glucose-test gedaan.

De pony’s werden verdeeld in drie groepen, gebaseerd op hun lichaamsgewicht. Een groep met het ideale lichaamsgewicht, een groep met plaatselijke vetophoping (in de hals) en te dikke pony’s. Een glucose-test wees uit dat enkele sommige pony’s gezond waren en andere leden aan het equine metabolic syndrome (EMS), een combinatie van overgewicht, insulineresistentie en hoefbevangenheid.

Waardes in het bloed

De hoeveelheid insuline in het bloed bleek verband te houden met de ‘cresty neck score’, maar de body condition score, de algehele omvang en de omvang van de hals bleken niet herleidbaar tot waardes in het bloed.

‘Pony’s die last hadden van plaatselijk vetophoping hadden een grotere insulinereactie op de orale glucosetest dan de pony’s met een ideaal lichaamsgewicht, maar zwaarlijvige pony’s verschilden niet van dieren met het ideale gewicht of die met plaatselijke vetophoping,’ aldus de onderzoekers.

Vetweefsel in de manenkam

Terwijl de body condition score vaak wordt gebruikt om te bepalen of een pony stofwisselingsproblemen zou kunnen krijgen, blijkt de hoeveelheid vetweefsel in de manenkam dus meer te vertellen.

‘Zorgvuldig management kan hepen voorkomen dat sobere rassen het slachtoffer worden van aandoeningen als hoefbevangenheid,’ denkt voedingsdeskundige Catherine Whitehouse van Kentucky Equine Research. ‘Een dieet dat bij de behoeften van een paard of pony past, zonder dat hij teveel calorieën binnenkrijgt, is onmisbaar. Alles met mate.’

Voldoende ruwvoer

Een rantsoen met voldoende ruwvoer en een vitamine-supplement voldoet aan deze eisen. ‘De meeste dieren doen het prima op onkruidvrij hooi van gemiddelde kwaliteit. Grazen kan wanneer je dit beperkt door een deel van de wei af te zetten, te voorkomen dat het gras te rijk wordt of je paard een graaskorf om te doen.’

Daarnaast is beweging belangrijk. Dertig minuten bewegen per dag kan de kans op EMS fors verkleinen.

Bron: Equinews

Foto: archief Digishots