Dit zegt de staart van een paard

We weten allemaal dat de staart van je paard als vliegenmepper fungeert, maar wist je dat de staart nog veel meer functies heeft? Een paard kan jou veel vertellen met zijn staart, dus het is belangrijk om deze signalen te begrijpen. Let eens op de paarden en pony’s op jouw manege, wat vertelt hun staart jou?

Geknepen of verheven staart

Een ‘geknepen’ staart is bijvoorbeeld vaak een uitdrukking van angst of pijn. Als er een blokkade is in het bekkengebied, bijvoorbeeld veroorzaakt door vallen of rangorde-gevechten in de kudde, kan het heiligbeen naar achteren zakken. Dit kan dan weer zorgen voor die geknepen staart. Als het heiligbeen naar vóren is gezakt, is het resultaat een hogere staart. Die verheven staart is vaak ook een teken van spanning en/of wegduwen van de rug.

Slaan met de staart

Een signaal voor ongemak of irritatie is ook het heftige slaan met de staart. Door deze beweging probeert het paard zijn gespannen rugspieren te doorbloeden en te ontspannen. Of het probeert iets onaangenaams, zoals een beenhulp (vergelijkbaar met een lastige vlieg) ‘weg te meppen’: een verzet tegen de vraag van de ruiter. Als de staart als een soort helikopterpropellor in het rond draait, moet je oppassen: het paard is dan woedend!

Ontspannen staart

Als de staart ontspannen hangt, betekent dit dat het paard ontspannen en blij is. Er is niks aan de hand. Als de staart als een soort vlag omhoog staat, bijvoorbeeld wanneer een paard door de wei rent, is dit vaak een teken van opwinding. Bijvoorbeeld wanneer er een nieuw paard in de wei komt of wanneer het paard gewoon veel energie heeft. Vooral bij Arabieren komt dit vaak voor.

Andere signalen

Een bol omhoog gerichte staart is een uiting van een onaangename prikkel. Als een paard gevaar voelt, drukt het dat onder andere ook uit met een holle boven-achter gespreide staart. Een kromme staart wijst op eenzijdige spierspanning en blokkades. Dit kan komen door een niet goed passend zadel en/of een ruiter die niet goed in balans zit. Als een paard met zijn staart draait, is dat vaak een uitdrukking van pijn in de rugspieren. Deze zijn pijnlijk omdat ze onder (te) hoge spanning staan.

Bron: Pferdereveu

Foto: Pixabay