Drafsport: eeuwenoude tak van paardensport

De drafsport is een eeuwenoude vorm van paardensport. Vooral in Frankrijk is de drafsport erg populair, maar ook in Nederland zijn meerdere drafbanen. Wat voor paarden worden gebruikt voor deze sport en wie trainen deze paarden?

Geschiedenis

Het draven met paarden is al eeuwen oud, niet alleen in Europa, maar ook in Noord-Amerika, waar deze sport al vroeg door de kolonisten werd beoefend. In Nederland zijn het vooral de jaarmarkten geweest, die de wedstrijden in het harddraven gestimuleerd hebben. De plaatselijke bestuurders vonden het een goed middel om meer volk en dus meer handel te trekken. Later namen de herbergiers de organisatie meestal voor hun rekening. Zij schreven wedstrijden uit waarbij de paarden telkens twee aan twee tegen elkaar draafden over een recht stuk weg van ongeveer 300 meter. Dit was het begin van de kortebaandraverijen, zoals we die heden ten dage nog steeds kennen.

Aangespannen

Tot de tweede helft van 19e eeuw zaten de rijders nog op het paard. Zo´n koers ‘onder de man’ wordt een bereden draverij genoemd. In Frankrijk zijn de bereden draverijen nog zeer populair en ook in de rest van Europa (waaronder Nederland) wint deze tak van harddraven de laatste jaren opnieuw aan belangstelling. In de tweede helft van de 19e eeuw werd van de bereden draverij veelal overgeschakeld op de aangespannen draverij. Bij de aangespannen draverij zit de pikeur achter het paard op een karretje en dus niet meer op het paard. Dit karretje wordt sulky genoemd.

Harddraver

Een harddraver is een speciaal voor de draverijen gefokt paardenras. Dit betekent dat een hengst/merrie alleen een harddraver kan zijn op het moment dat zijn/haar voorouders ook harddravers zijn geweest en daardoor dus geregistreerd staan in een erkend Stamboek Harddravers. In ieder land waar de drafsport wordt beoefend, wordt net als van de mensen een ‘burgerlijke stand’ bijgehouden. Generaties lang zijn de voorouders van het paard, alsook de prestaties, tijden, overwinningen en de fokresultaten in het stamboek te vinden. Van iedere draver worden alle gegevens tot aan zijn dood geregistreerd.

Trainers en pikeurs

De draf- en rensport kent vele beroepsmatige beoefenaars; de professionals. De beroepstrainer is iemand die er zijn beroep van maakt om dravers te verzorgen en te trainen voor deelname aan het koerswezen. Meestal beschikt de trainer daarvoor over een eigen bedrijf waar de paarden in pension verblijven, worden verzorgd en getraind. Een dergelijk bedrijf heet een entrainement. Vaak beschikt de trainer daarbij over een trainingsbaan. Er zijn ook veel dravers die op het strand getraind worden. De beroepsrijder (of pikeur) is iemand die dravers rijdt in openbare koersen en daarvan zijn beroep heeft gemaakt. Meestal wordt deze functie gecombineerd met die van trainer. De leerling-pikeur is iemand die bij een beroepstrainer in opleiding is om zich te zijner tijd als pikeur te manifesteren.

Amateurs

Je kunt ook ‘hobbymatig’, dus bijvoorbeeld naast een gewone baan in de drafsport actief zijn. Hiervoor kun je een speciaal examen doen. Dan kun je een vergunning aanvragen als ‘eigenaar trainer’. Hiervoor mag je dan alleen je eigen paard trainen voor koersen. Als je als niet-professional in koersen wilt rijden kun je een vergunning aanvragen als eigenaar rijder of als amateurrijder. Je kunt dan aan veel koersen deelnemen, maar niet aan alle. Er zijn koersen waar alleen pikeurs in mogen rijden. Er zijn daarentegen wel koersen die alleen voor amateurs en amatrices zijn.

Nieuwsgierig?

Lijkt het jou leuk om eens een wedstrijd mee te maken? In Nederland zijn vier professionele ‘hippodrooms’ waar langebaandraverijen gehouden worden: in Duindigt, Wolvega, Alkmaar en Groningen. Op www.ndr.nl en www.drafenrensport.nl zijn koerskalenders en programma’s te vinden van alle draverijen in Nederland, welke je kunt bezoeken. Het is een geweldig leuk dagje uit!

Bron: Stichting Nederlandse Draf- en Rensport

Foto’s: NDR (privébezit)