Liesje Vrolijk: “Een calming masker zorgt voor meer focus”

Op wedstrijden zie je steeds vaker paarden met een calming masker. Deze wordt niet gedragen om een paard op een superheld te laten lijken (al zijn ze dat natuurlijk wel), maar zo’n masker heeft een kalmerende werking. Springamazone Liesje Vrolijk (15) maakt ook gebruik van een calming masker en deelt haar ervaring.

Liesje Vrolijk

Liesje Vrolijk komt uit een echte paardenfamilie. Haar ouders hebben een fokkerij en sportstal. Zo lang ze zich kan herinneren zijn ze thuis bezig met paarden. “Ik ben uiteraard begonnen bij de pony’s en sinds 3 jaar heb ik de definitieve overstap gemaakt naar de paarden. Eerst een jaar Children en nu bij de Junioren. Ik ben ook een aantal van onze jonge paarden aan het opleiden waarmee ik dan de jonge paarden rubrieken kan rijden. Het is heel leuk dat ik al onze zelf gefokte paarden op deze manier kan uitbrengen. Je kent ze allemaal vanaf de geboorte en je weet precies wat je aan ze hebt.”

Op wedstrijd

Liesje is dus een fanatieke wedstrijdruiter. “Sommige paarden kunnen op (internationale) wedstrijden nog wel eens nerveus zijn. Anderen zijn gewoon van zichzelf altijd wat gespannen. Als ik dat weet van een paard rijd ik ze met een speciaal masker.” Zo’n masker heet een calming masker, want zoals de naam al zegt heeft het een kalmerende werking op een paard.

Werking

Hoe werkt zo’n masker precies? “Zo’n masker is gemaakt van liquid titanium, onderhuids zorgt het voor opwarming en dat heeft een rustgevend effect op je paard.” Het calming masker werd eerst vooral ingezet in de draf- en rensport. Die paarden moeten namelijk rustig en gefocust blijven. Tegenwoordig zie je het masker ook steeds meer tijdens spring- en eventingwedstrijden.

Fijn hulpmiddel

“Ik merk echt verschil. Op het moment dat we opzadelen gaat het masker als eerste op en dan worden ze al zichtbaar kalmer. Het helpt ze om net even wat beter te kunnen focussen en de spanning een beetje weg te nemen. Ik gebruik ze alleen om mee te rijden maar sommige mensen gebruiken de maskers ook voor paarden die bang zijn tijdens vervoer op de trailer of vrachtwagen. Of gewoon op stal om te kalmeren. Ik ben er erg tevreden over en vind het een fijn hulpmiddel om mee te rijden.”

Tekst: Lydia Hagen voor Manegeruiter

Foto’s: Liesje Vrolijk (privébezit)