10 paardenpersoonlijkheden die je vast wel kent

Elk paard heeft weer een andere persoonlijkheid, die vaak goed terug te zien is. In dit artikel staan 10 verschillende paardenpersoonlijkheden. Waar past jouw (lievelings-)paard het beste bij?

De chagrijn

Je hoeft alleen maar langs stal te lopen om een vertrouwde ‘oren-achter-in-de-nek’- begroeting te krijgen. Het maakt niet uit of je twee- of vierbenig bent. Alles wat in de ‘aura’ van het paard met het eeuwige slechte humeur stapt, wordt afgekat met een onvriendelijke ‘blik’. Soms zelfs gevolgd door een snauw en een knauw. Gelukkig zijn er ook momenten dat de oortjes content naar voren gaan. Rond etenstijd bijvoorbeeld.

Die ene met ‘een kop erop’

Je kan denken dat jij degene bent die de touwtjes in handen heeft, maar laat dit nu precies zijn waar de meest koppige bok niet tegen kan. Alles is goed en wel zolang dit paard het idee heeft dat het zijn idee is en niet die van jou. Dit kan overigens variëren van de route tijdens een ontspannende buitenrit, tot aan de volgorde van je dressuurproef en springparcours. Wie heeft trouwens gezegd dat hij moet springen!? Dit paard ‘moet’ helemaal niets. Tenzij het uit eigen beweging is uiteraard.

De uitslover

Je hoort de andere paarden nog niet zuchten van: ‘Daar gaat hij weer.’ De uitslover is het paard wat zich altijd van zijn beste kant laat zien. Bij voorkeur nadat hij je van zijn rug heeft gebokt en in piaffe langs het hek paradeert om indruk te maken op een knappe soortgenoot.

De clown

Dit paard heeft humor. Daar is geen twijfel over mogelijk. Van complete winterdekens die afgetrokken en mee door de weide worden gesleept, tot een dressuurwedstrijd die op zijn initiatief wordt neergezet als rodeo clinic. Dit exemplaar heeft de lachers op zijn hand. Je hebt zelfs meer dan eens een jurylid grinnikend achter het protocol zien duiken. Het huilen staat je vaker nader dan het lachen, maar desondanks weet de clown iedere keer weer hoe hij ook bij jou een glimlach kan ontfutselen.

De spiegel

Dit paard voelt je feilloos aan. Ben je chagrijnig, verdrietig, kwaad of heb je gewoon even een slechte dag? Dan kan je erop rekenen dat dit beantwoord wordt door een net zo een slecht humeur als waarmee jij op stal bent gekomen. Veel plezier!

Het watje

Of het watje ook echt een watje is houden we even achterwege. Desondanks is deze schijtluis eigenlijk altijd wel ergens ‘bang’ voor. De ene dag is het een ritselend blaadje en de andere keer kan het zomaar de poepschep zijn die toch echt al weken op dezelfde plek langs de bankrand rust. Een buitenrit is altijd spannend. Je weet namelijk nooit welk aspect de bangerik vandaag als levensbedreigend ziet.

De rots

Paarden zijn dieren en daarom kan je nooit voor honderd procent inschatten wat er in bepaalde situaties gebeurt. Hier ben je het roerend mee eens, behalve in het geval van ‘de schat’. Dit paard lijkt nergens van op te kijken of te schrikken. Gek op knuffelen en je hebt hem nooit kunnen betrappen op een slechte bui of slecht gedrag. Dit paard loopt meestal voorop tijdens de georganiseerde buitenritten en je merkt dat zelfs de andere paarden rustiger worden in het gezelschap van deze lieveling. Heb je even een paard gerelateerd dipje waar je overheen moet komen? Je kan erop rekenen dat dit paard degene is wat je uit de diepste dalen trekt. Iedere keer weer.

De pieper

Gek op contact met soortgenoten, maar al bij het kleinste beetje neuzen ontsnapt er uit dit paard een luide, zeurderig gepiep. Een correctie tijdens de training? Gepiep. Is er iets een beetje eng? Gepiep. Leg je de staldeken iets te snel op zijn rug? Hoe raad je het! Dit wordt natuurlijk ook beantwoord met: Gepiep. En jij dacht dat je een paard had gekocht in plaats van een badeend.

De moddermagneet

Als je paard op het land staat doe je niet eens meer de moeite om hem compleet schoon terug te zetten, maar ook op stal lijkt dit paard een wandelend aantrekkingspunt te zijn voor stof en mest. Vooral leuk als je de volgende dag, brandschoon, in de wedstrijdring wordt verwacht. De moddermagneet houd je in ieder geval van de straat. Dat dan weer wel.

De levensgenieter

Eat, sleep, eat, repeat. Dit is het enige levensmotto van deze rasechte Bourgondiër. Je herkent dit paard eigenlijk altijd wel aan de eeuwige uitdijende taille en tevreden blik als hij languit in het gras of op het strobed ligt. Gelukkig ben jij ervoor te zorgen dat er iets van beweging in te krijgen is. Anders had dit je dit paard door de bak kunnen rollen in plaats van hem vooruit te krijgen door te rijden.

Bron: Hoefslag

Foto’s: Pixabay