6 herkenbare situaties als je een jong paard hebt

Sommige ruiters kiezen ervoor om een jong paard te kopen in plaats van iets meer ervaren dier. Er zijn heel veel redenen waarom een jong paard opvoeden zo leuk is. Maar deze keuze brengt ook een uitdaging met zich mee. In dit artikel lees je 6 herkenbare situaties als je een jong paard hebt.

De fase van het lelijke eendje

Alle veulens zijn superschattig, maar wanneer sommigen jaarlingen worden, verliezen ze die schattige onhandigheid en gaan ze ongetwijfeld door hun ongemakkelijke, onhandige fase. Deze fase laat je soms twijfelen aan je aankoop. Eindeloze benen, een slungelig lijf en hoge billen zijn allemaal gemeenschappelijke kenmerken van een jaarling die een groeispurt doormaakt. Maar het is belangrijk om vertrouwen te hebben. Deze jonge paarden ontwikkelen zich, elk in zijn eigen tempo.

De enge, grote, wijde wereld

Zoals een kind reageert op nieuwe geluiden en aanblikken, doet ook een jong paard dit. Opgewonden, overprikkeld of bang voor dingen die ze nog nooit eerder hebben meegemaakt. Wees extra voorzichtig als jij aan de andere kant van het halstertouw staat!

De tijd vliegt

Wanneer je een jong paard koopt, kan het soms lijken alsof je eindeloos moet wachten totdat je er een zadel op kan leggen. Maar wees gewaarschuwd: Het ene moment kijk je naar een schattig veulentje naast zijn moeder, het volgende moment is het een slungelige jaarling. En als je je omdraait, is het alweer een vierjarige die jou uitprobeert. Ze worden (te) snel groot!

Je maakt een plan en wijkt er dan van af

Wanneer je een jong paard koopt, ben je waarschijnlijk uren bezig om zijn toekomst in je hoofd in kaart te brengen. Maar het leven verrast je altijd. Toen je ‘m kocht zag je hem al shinen in de dressuurring, maar als je hem als driejarige door de wei ziet rennen, besef je dat springen veel meer bij hem past. Misschien dacht je dat hij maar tot een bepaald niveau zou kunnen, maar opeens blijkt hij veel meer talent te hebben. Die onzekerheid zorgt alleen maar voor meer plezier en voldoening.

Je vergelijkt hem vaak met anderen (ook al wil je dit niet)

Zijn vader sprong op 1.50m niveau en zijn moeder heeft meerdere Grote Prijzen gewonnen. Maar jouw paard heeft soms nog moeite om het ene slungelige been voor het andere te zetten.

Het is het meer dan waard

Je begint met een leeg canvas en begint zelf met schilderen. Een jong paard zien groeien en ontwikkelen, nieuwe dingen leren en uiteindelijk het paard worden dat jij voor ogen had. Er is niks meer lonend. Elke mijlpaal, hoe klein ook, zal een reeks overwinningen zijn die je kunt vieren en waarvan je kunt genieten. Bovendien kun je niemand de schuld geven, behalve jezelf, voor de fouten.

Bron: Horse & Hound

Foto’s: Sabine Timman / Sanne Wiering