Ruiterkleding: niet iederéén is super slank!

Een niet héél slanke, maar zeker ook niet volslanke amazone is ooit een petitie gestart tegen DE makers van rijkleding. Zij liep er namelijk steeds tegenaan dat ze geen normale, leuke rijkleding kon vinden.

De 24-jarige Zweedse Viktoria Persson, al paardengek sinds ze een klein meisje was, is niet super slank maar dik is ook geen goede omschrijving voor haar postuur. Ze is van mening dat de rijkledingfabrikanten geen haar beter zijn dan de grote modehuizen.

Modellen

Zij maken ook gebruik van (te) magere modellen en heel kleine maten om hun kleding aan te prijzen. Het gaat haar niet eens om haarzelf, maar vooral om de jonge meiden. Ze denkt dat de reclames het zelfbeeld van jongeren kan beïnvloeden. Hierdoor kunnen ze doorslaan en proberen om óók aan het ideaalbeeld te voldoen. Dat gebeurt vooral bij meisjes maar komt ook bij jongens voor. Persson vindt dat ze moeten leren om trots te zijn op hun lichaam en hoopt dat de paardensport daarin een rol kan spelen.

Kledingmaat

Maar wat haar ook verbaasde was dat ze, toen ze een rijbroek wilde kopen, alleen een passende broek vond tussen de grootste maten, terwijl ze een kleine maat heeft. Dat zou beter moeten kloppen en uiteraard ook de kleding door modellen laten dragen die een beter voorbeeld zijn van de gemiddelde ruiter. Dit betekent dus ook grotere maten laten zien in de reclames.

Tidningenridsport/Capmagazine

Foto: Shutterstock