Stalondeugden, is er iets aan te doen?

Van nature zijn paarden kuddedieren. Ze vullen hun dag met bewegen, grazen en sociale contacten. Een stal is dan ook een onnatuurlijke omgeving voor paarden. Stalpaarden hoeven niet te zoeken naar voedsel, staan een groot deel van de dag binnen, leveren vrij korte krachtsinspanning en hebben vaak minder sociale contacten. Door verveling en stress kunnen paarden ‘stalondeugden’ of ook wel ‘stalgebreken’ krijgen. Wat zijn stalondeugden en is dat gedrag weer af te leren?

Verslavend

Een stalondeugd is dwangmatig gedrag dat een paard op stal of in het weiland doet. Door dit gedrag komt het stofje ‘endorfine’ vrij in de hersenen. Endorfine werkt rustgevend, verdovend en verslavend. Sommige stalondeugden zijn schijnbaar doelloze herhaalde gedragingen die los staan van een oorzaak. We noemen de bekendste.

Heen en weer

Bij boxlopen loopt het paard heen en weer of in een cirkel in de stal of weide en heeft daarbij vaak een vast patroon. Soms wordt dit uren volgehouden zonder te eten of te drinken, totdat het paard helemaal bezweet is.

Langdurig weven

Als het paard afwisselend het rechter- en linkerbeen belast en het lichaam daardoor heen en weer zwaait, kan er sprake zijn van weven. Dit is een langdurig gedrag (minuten tot uren) en dus niet maar enkele schommelingen.

Kribbenbijten en luchtzuigen

Bij luchtzuigen houdt een paard het hoofd in een bepaalde houding en zuigt het lucht naar binnen. Wanneer hierbij de tanden worden vastgezet op een hard object, zoals hout in de box of de rand van de voerbak, dan noemen we dit kribbenbijten. Het gebit wordt door dit gedrag beschadigd. Kribbenbijten kun je herkennen aan schuin afgesleten tanden.

Afleren

Het is niet eenvoudig om gedrag af te leren. Bij stalondeugden is het belangrijk om te proberen de leefomstandigheden zoveel mogelijk natuurlijk te houden. Voorbeelden zijn dagelijkse weidegang, altijd ruwvoer kunnen eten, veel beweging, afwisseling in de training, contacten met andere paarden en speeltjes om de verveling tegen te gaan.

Bron: Hoefslag

Foto: Shutterstock